Malaysia - Singapore - Indonesia - Brunei
for film & entertainment industryBagaimana muzik dan lagu dicipta?. Kenapa rakaman muzik pada zaman dahulu berbeza dengan hari ini dan mengapa komposer hari ini tidak sama dengan kehebatan komposer era terdahulu?. Ikuti perkongsian menarik komposer, pencipta lagu dan penggubah muzik tersohor, S.Atan dengan klik poster di atas.

Ikuti perkongsian menarik komposer dan penggubah lagu, Ganesh Bala dan penyanyi Ushera tentang penerbitan 'The Malayan Songbook' dan rakaman lagu-lagu melayu klasik. Tonton sekarang!

Selasa, 5 Ogos 2008

Mualaff Yasmin tak di hantar ke FFM21?


Mualaff, filem kelima arahan pengarah profilik Yasmin Ahmad khabarnya tidak di hantar ke Festival Filem Malaysia ke-21 yang bakal berlangsung pada malam kemuncak 9 Ogos 2008 di Putrajaya. Dari desas desus mulut wartawan dan beberapa blogger lain, Yasmin Ahmad tidak menghantar satu pun karyanya untuk bertanding pada malam kemuncak FFM21 itu. Adakah Yasmin merajuk atau karyanya tidak menepati kreateria FFM21?. Hanya Yasmin yang tahu dan mampu merungkai persoalan yang belum terjawab ini. Menurut Nancie Foo, pihak Yasmin Ahmad tidak menghantar Muallaf kerana masih menunggu kelulusan dari LPF ( Lembaga Penapisan Filem )dan mana-mana karya atau filem yang ingin menyertai FFM21 mestilah mendapat kelulusan dari LPF terlebih dahulu. Dan sehingga kini jawatankuasa FFM21 tidak menerima penyertaan dari Yasmin Ahmad mengenai filem Mualaffnya untuk menyertai FFM21. Apapun, dengan tersenarai nama besar seperti Osman Ali, Mamat Khalid, Shuhaimi Baba, Ahmad Idham dan Hatta Azad Khan, kesedihan ini pasti terubat. Justeru, walaupun Yasmin ( my favourite), tidak menghantar penyertaan pada tahun ini, saya pasti Muallaf bakal menjuarai sebarang kategori pada FFM22 tahun 2009 nanti. Ataukah ia menunggu untuk mencabar sinema tempatan kita bersama-sama karya kontroversi Osman Ali, Akuarium Cinta?. Kita tunggu dan lihat sahajalah ye..

0 comments :