Malaysia - Singapore - Indonesia - Brunei
for film & entertainment industry


Ahad, 30 November 2008

KLIFF 08 Awards Night: Filem Malaysia hanya di hargai di Anugerah Khas Juri?.


Congratulations to all winner in KLIFF 08 Awards Night at PWTC semalam. Kecewa jugak filem Malaysia, Wayang tidak memenangi satu pun kategori Perdana di malam tersebut, melainkan Anugerah Khas Juri yang telah diberi bagi menghargai para karyawan yang telah bersusah payah menaikkan unsur seni dan budaya melalui Wayang arahan Dr Hatta Azad Khan terbitan UiTM. Mungkin filem kita tidak layak langsung dipertandingkan antara yang terbaik pada malam KLIFF 08 kerana lihat sahajalah kebanyakkan filem kite hanya pentingkan komersial dan kurang menerapkan ideaologi dan falsafahnya, melainkan filem Wayang. Cuma, apabila Wayang berentap dengan filem-filem dari negara Asia lain, terfikir saya apakah filem kite layak memenangi sebarang kategori perdana di Malam tersebut. Lihat sahajalah filem-filem luar yang lebih bagus dari filem Malaysia. Cuma, sekiranya Yasmin Ahmad menghantar karya Muallafnya untuk KLIFF 08, nescaya filem kite akan menggondol Anugerah Filem Terbaik, barangkali. Tetapi, kata teman saya, KLIFF o8 kan International Film Awards.. jadi kalau Malaysia menang, apa kata delegasi luar, tuan rumah menang sedangkan filem-filem luar lagi touching dari filem Malaysia. Filem Iran, Canada dan Jordan boleh dikatakan antara filem yang difokuskan pada malam tersebut, kerana plot penceritaan dan naratif mereka lebih higher daripada karya kite. Cuma yang saya nampak, antara kesemua filem Malaysia, filem Wayang dan Muallaf sahajalah antara filem yang terbaik di Malaysia. Yang lainnya?. hanya pentingkan keuntungan daripada idealogi pemikiran yang dipersembahkan. Kita sebenarnya tidak boleh menidakkan keuntungan dan aspek komersial dalam sesuatu perniagaan terutamanya perfileman, kerana aspek inilah yang membuatkan point kewangan kite bertambah. Tetapi, apakah pulak point bagi filem berkualiti yang kurang mendapat sambutan masyarakat?. kalau macam itulah, karyawan kite di Malaysia akan mengambil risiko yang tinggi atas keuntungan untuk membikin filem berkualiti, takut tak dapat sambutan. Apakah subjek itu penting dalam garapan setiap plot dan visualnya?. Jadi, mungkin para produser filem akan lebih banyak menerbitkan filem ringan yang longgar pemikirannya. Justeru, untuk KLIFF 09, saya berharap nama Yasmin Ahmad akan tersenarai dalam top 5.. insya-allah.. apa-pun saya menunggu sinema kite kalau ada lagi mana-mana pengarah yang mahu menjadi seperti Yasmin Ahmad.. so next year ada lagi satu event dari FINAS, Malaysian Film & Video Awards 2009 yang akan di adakan di UPM.. so.. pada karyawan muda.. apa tunggu lagi.. hantarlah karya anda...




1 comments :

Salaam bro,

jom tonton CINTA JULIA
aku nak pegi tgk lagi last-day 2/12 nnti ;-)