Malaysia - Singapore - Indonesia - Brunei
for film & entertainment industryBagaimana muzik dan lagu dicipta?. Kenapa rakaman muzik pada zaman dahulu berbeza dengan hari ini dan mengapa komposer hari ini tidak sama dengan kehebatan komposer era terdahulu?. Ikuti perkongsian menarik komposer, pencipta lagu dan penggubah muzik tersohor, S.Atan dengan klik poster di atas.

Ikuti perkongsian menarik komposer dan penggubah lagu, Ganesh Bala dan penyanyi Ushera tentang penerbitan 'The Malayan Songbook' dan rakaman lagu-lagu melayu klasik. Tonton sekarang!

Sabtu, 6 Februari 2010

Industri Filem tanpa sentuhan Allahyarham Yasmin Ahmad...


Setelah namanya pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya, saban hari muncul sahaja filem-filem baru arahan pengarah filem blockbuster Malaysia. Filem blocbuster merupakan filem kegemaran seluruh rakyat Malaysia yang berjaya mengutip pulangan yang agak memberangsangkan. Ini membuatkan para penerbit filem yang melabur filem tersebut mampu tersenyum tatkala melihatkan jutaan ringgit diperolehinya. Cuma kita penonton hanya tertunduk apabila di pertengahan bulan. Mengeleng-gelengkan kepala tanda kehabisan ringgit..

Dunia filem tempatan di Malaysia bukanlah sehebat industri filem Hollywood. Jadi, usah bandingkan antara kedua-duanya. Amat berbeza dan mungkin sukar mengatasinya. Namun, mampukah kita hidup tanpa karyanya yang banyak menyentuh hati dan perasaan kita tatkala keseorangan?. Apakah ada insan sehebat namanya yang mungkin sama atau berbeza pemikirannya sehingga kita bisa melupakan insan yang kita sayangi.. demi namanya.... Allahyarham Yasmin Ahmad... 'tiada.. ada.. dan sukar dicari ganti'..

p/s: Rindu sangat pada filem-filem dan sentuhan barunya..

0 comments :