Malaysia - Singapore - Indonesia - Brunei
for film & entertainment industryBagaimana muzik dan lagu dicipta?. Kenapa rakaman muzik pada zaman dahulu berbeza dengan hari ini dan mengapa komposer hari ini tidak sama dengan kehebatan komposer era terdahulu?. Ikuti perkongsian menarik komposer, pencipta lagu dan penggubah muzik tersohor, S.Atan dengan klik poster di atas.

Ikuti perkongsian menarik komposer dan penggubah lagu, Ganesh Bala dan penyanyi Ushera tentang penerbitan 'The Malayan Songbook' dan rakaman lagu-lagu melayu klasik. Tonton sekarang!

Sabtu, 22 Mei 2010

'Jemput'.. menang di Malaysian Airlines Short Film Competition 2010!!


Berdurasi 3 minit dengan latar cerita yang agak ringkas, 'Jemput', naskhah pendek arahan penulis blog, Afiq Deen menjuarai filem pendek terbaik di Malam Anugerah Filem Pendek 2010 anjuran Malaysian Airlines ( M.A.S) malam kelmarin. Menewaskan beberapa buah filem pendek lain yang turut bertanding, 'Jemput', berjaya mencuri perhatian juri apabila cerita yang dipaparkannya menjurus kepada persoalan masa, kehendak dan keutamaan. Walaupun menggunakan format video sepenuhnya, pertandingan seumpama ini tidak boleh di anggap Festival Filem Pendek 2010 kerana status filem pendek mestilah menggunakan format filem samada 16 mm atau HD. Walaupun ia sebuah acara festival ringkas, MH Short Film 2010 berjaya mencungkil bakat kreativiti anak-anak muda walaupun bukan berlatarbelakangkan pengajian filem sepenuhnya. Tahniah dari saya buat semua pemenang!!.

Jemput film Screening by Afiq Deen


p/s: sesiapa yang mempunyai filem pendek yang agak menarik untuk dikongsi dalam blog ini, anda di minta menghubungi penulis di : amy.ikram@yahoo.com

1 comments :

Amy, bukan Jemput lah yang menang.... Tapi Tok Nab's Guest Room. Cuba check balik.