Malaysia - Singapore - Indonesia - Brunei
for film & entertainment industryBagaimana muzik dan lagu dicipta?. Kenapa rakaman muzik pada zaman dahulu berbeza dengan hari ini dan mengapa komposer hari ini tidak sama dengan kehebatan komposer era terdahulu?. Ikuti perkongsian menarik komposer, pencipta lagu dan penggubah muzik tersohor, S.Atan dengan klik poster di atas.

Ikuti perkongsian menarik komposer dan penggubah lagu, Ganesh Bala dan penyanyi Ushera tentang penerbitan 'The Malayan Songbook' dan rakaman lagu-lagu melayu klasik. Tonton sekarang!

Rabu, 1 Disember 2010

2010.. Kutipan Terkini Filem-Filem Tempatan


Tahun 2010 menyaksikan filem Adnan Sempit berada di tangga teratas dalam kutipan Box Office Filem-Filem Tempatan dengan jumlah kutipan RM 7.66 juta. Ia diikuti KL Drift 2 dengan kutipan RM 5.67 juta ringgit. Manakala filem Lagenda Budak Setan ( RM 4.28 juta), dan Jangan Pandang Belakang Congkak 2 (RM 4.23 juta), masing-masing antara filem yang digemari penonton di Malaysia.

Terkini, filem Ngangkung arahan Sutradara Muda, Ismail Bob Hashim membuat kejutan apabila berjaya mengutip kutipan RM 2.36 juta ringgit setelah 6 hari berada dipawagam seluruh Malaysia. Seandainya genap 2 minggu tayangannya, tidak mustahil filem terbitan Metrowealth ini akan mencapai angka RM 5 juta ringgit.

Paling mengejutkan kali ini adalah filem Estet arahan Mamat Khalid hanya mampu mengaut keuntungan RM 500,000 sahaja setelah 2 minggu berada di pawagam ( kini tidak ditayangkan). Tetapi, tahun 2010 adalah tahun terburuk buat Crayon arahan Dean A. Burhanuddin apabila mampu mengaut RM 0.028 juta ( tak sampai sejuta pun), dan 2 Alam yang diwar-warkan mampu mencecah RM 40 juta, kini hanya mampu membawa pulangan yang agak mengecewakan, cuma RM 260,000 sahaja. Ini menjadikan tahun terburuk buat filem terhebat dari kaca mata Dr Rozmey, 2 Alam.

Justeru, industri filem Malaysia masih menunggu kutipan penuh filem 2 Alam secara sah, juga filem yang bakal memasuki pawagam mulai esok 2 Disember 2010, Aku Tak Bodoh, seterusnya Hantu Kak Limah Balik Rumah ( 9 Disember 2010), Aku Masih Dara (16 Disember 2010),
Janin (23 Disember 2010) dan Damping Malam ( 30 Disember 2010).

Nantikan paparan secara ekslusif kutipan penuh filem 2010 di sini.

p/s: Disember time... ada 5 buah filem tempatan akan runtuh panggung. Jom pi tengok!!

0 comments :