Dunia Kita Di Hujung Jari..


Rabu, 13 Mac 2013

PAWAGAM COLISEUM KL, KINI DI BUKA SEMULA!


Dalam tempoh 93 tahun kewujudannya dalam industri filem tempatan, menyaksikan kali pertama pembukaannya pada tahun 1920. Panggung Coliseum, Jalan Tunku Abdul Rahman yang dimiliki Khor Joo Saik Sdn Bhd telah bertukar arah. Pembinaannya dengan mengekalkan elemen klasik Rom oleh arkitek Chua Cheng Bok, malahan ruang tontonan yang boleh memuatkan 900 kapasiti penonton pada satu-satu masa, kini menjadi antara panggung tertua di Malaysia, amnya Kuala Lumpur. 

Panggung Coliseum yang dahulunya menjadi pusat tayangan filem-filem melayu era Shaw Brothers, Cathay Keris, Studio Merdeka dan sebagainya, kini menjadi pelopor dalam sinema tamil  apabila banyak filem-filem berbahasa tamil mula mendapat tempat di hati penonton, khususnya di pawagam ini. Berbekalkan semangat juang yang tinggi bagi memartabatkan sinema tempatan dan warisan pawagam coliseum agar terus bertapak di bumi Kuala Lumpur, Lotus Five Star memainkan peranan penting apabila mengambil alih pengurusan Pawagam Coliseum ini, menjadikan antara 26 buah cawangan LFS (Lotus Five Star) di seluruh Malaysia.Pada tanggal 11 Mac 2013, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia (KPKK), YB Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim merasmikan pembukaan semula Pawagam Coliseum ini. Dengan berwajah baru seakan pawagam yang pertama kali dibuka, Lotus Five Star (LFS) mengambil peranan mengubah suai 100% keseluruhan ruang dalam dan luar panggung, tanpa mengubah struktur rekaan luar bangunan menjadikan Panggung Coliseum antara panggung lama berwajah baru.

Ketika berucap semasa melancarkan 'pembukaan semula' Pawagam Coliseum, Dr Rais Yatim dalam satu kenyataan menyebut 'diharapkan pawagam colesium ini akan menayangkan semula filem-filem tempatan samada filem melayu klasik, filem sekarang atau filem klasik antarabangsa' sekaligus menjadikan semula pawagam ini sebagai tumpuan utama rakyat Malaysia untuk menonton wayang di tengah-tengah kota Kuala Lumpur yang pesat membangun. Pembukaan semula Pawagam Coliseum ini diharapkan dapat mencetuskan kembali fenomena tontonan filem di pawagam, walaupun kita mempunyai banyak pawagam lain di seluruh Kuala Lumpur, Selangor dan Malaysia. Walaupun diterajui oleh LFS, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) menyokong sepenuhnya pembukaan semula panggung coliseum yang berwajah baru ini. Apa yang diharapkan ialah, akan ada lebih banyak filem melayu tempatan akan mula ditayangkan di pawagam ini selain Program Merakyatkan Filem yang pernah diadakan di sini.

Moga Pawagam Coliseum akan terus mekar sebagai pawagam tertua di Malaysia dan mendapat tempat di hati penonton filem. Justeru, sebagai warga filem, saya mengharapkan agar tahun depan Festival Filem Malaysia (FFM ke 26) dapat dilancarkan di pawagam ini ; lepas tu kita boleh buat Tayangan Perdana di sini. Martabatkan Industri Filem Tempatan kita. Tonton di pawagam bukan di rumah anda. p/s: Semasa pelancaran pembukaan semula pawagam coliseum ini, turut diadakan Majlis Penyerahan Bantuan Seni Kreatif 1 Malaysia oleh YB Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim. Turut hadir Ketua Pengarah Finas, YM Raja Rozaimie Raja Dalnish Shah, Pengerusi Finas Datuk Md Afendi Datuk Haji Hamdan, KSU KPKK, Datuk Sri Kamaruddin Siaraf, CEO LFS dan ramai lagi.

Apa kata anda penggiat filem tempatan mengenai pembaharuan semula pawagam Coliseum ini?. Nantikan temubual ekslusif beberapa penggiat filem tempatan!

0 comments :